”De får os ikke. Vi bliver ved!”

Over 100 mennesker var mødt frem foran Café Ris Ras i dag, for at vise deres sympati med stedet og deres utilfredshed med lukningen af caféens kælder. Ejeren Ras Boesdal var på talerstolen og tegnede et dunkelt billede af caféens fremtid.

Af Anders Hjelmer Paulsen og Jesper Mortensen (foto)

”I aner ikke, hvor taknemmelig jeg er for jeres opbakning i dag,” råber Ras Boesdal fra talerstolen og ud over den store forsamling, der er troppet op foran Café Ris Ras i Mejlgade.

Hans hæse stemme går forbløffende rent igennem luften og udover de cirka 100 fremmødte, det har valgt at bruge deres frokostpause på at vise deres opbakning til caféen og dens ejer.

”Det ser rigtig sort ud lige nu. De vil måske lukke hele stedet, fordi vi aldrig har været godkendt som café,” siger Ras og holder en lille tænkepause, inden ordstrømmen fortsætter.

”Vi har været her i 14 år, og nu skal vi pludselig lukkes. Det kan simpelthen ikke passe. De får os ikke. Vi bliver ved!”

Han lægger tryk på den sidste sætning, og det får de fremmødte til at bryde ud i klapsalver og piften. Ras finder hurtigt nogle fyldte ølkasser frem, der bliver stillet midt på gaden, som en slags gestus for deres støtte.

Brev fra kommunen er ikke opløftende
Ras Boesdal sendte for 6 uger siden et forslag til kommunen omhandlende større loftshøjde og bedre flugtveje fra kælderen for at imødekomme nye sikkerhedskrav. Nu er der kommet svar fra kommunen og ifølge Ras, er det alt andet end opløftende.

”De stiller endnu større krav, end jeg havde forventet. De vil både have handicaptoiletter og lifter, og det er ting, som jeg ikke kan efterleve,” siger han.

Han har dog stadig et lille håb om, at hans udlejer vil hjælpe ham økonomisk.

”Det kommer til at koste flere millioner, og det er penge, som jeg ikke har. Men i morgen skal jeg til møde med udlejer, så det bliver spændende at se, hvad der sker, selvom mine forventninger desværre ikke er ret høje lige nu” siger han.

Aarhus for naboskab
Signe Lund Hansen er chef for Projekthuset Frontløberne, der siden 1989 har arbejdet for et rigt og mangfoldigt kulturliv i Aarhus for unge mennesker. Det er hende, der står bag eventen i dag, som hun kalder for Aarhus for naboskab.

”Vi har inviteret folk til dette event, fordi vi synes det er ærgerligt, at flere og flere caféer må lukke eller ændre deres drift på grund af naboklager. Det er ikke kun Ris Ras, det handler om, men hele byen. Myndighederne tolker åbenbart reglerne meget rigidt, og det gør det svært for kulturaktørerne at skabe kultur i byen. Og det er uholdbart, når Aarhus gerne vil være kulturhovedstad,” siger hun.

Signe Lund Hansen var også på talerstolen foran Ris Ras, hvor hun udbragte en skål for naboskab og mangfoldighed.

Et sted med sjæl
Salomon på 18 år er en af de unge, der er stimlet sammen foran Ris Ras. Han er kommet fordi, han ikke synes Aarhus er det samme uden Ris Ras’ kælder.

”Det er endnu et tab for Aarhus, der bliver ryddet for alt det gode kulturliv. Det er virkelig synd, for det er et godt tilholdssted for en masse unge mennesker, og Ris Ras er bare ikke det samme uden kælderen. Det er et af de bedste steder i Aarhus – et sted med sjæl,” siger han og knapper en gratis Ris Ras øl op med sine venner.