19,5 mio. kr. skal redde liv i ambulancen

Patienter som får blodpropper i hjertet, vil i fremtiden have større chancer for at overleve, eller at komme ud med et godt hjerte. Forskere ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet har fået penge til at arbejde videre med en ny behandlingsmetode.
Af Emil Flöche Henriksen

Forskning i en metode til at redde hjertemuskulaturen ved en blodprop, er blevet bevillgiet 19,5 mio. kr. af Det Strategiske Forskningsråd. Klinisk Medicin på Aarhus Universitet er bagmændene bag den nye behandlingsmetode som skal redde liv.

Redder liv på vej til sygehuset
En blodtryksmanchet skal redde liv i ambulancen, når patienten er en med en blodprop i hjertet.
Når man får en blodprop i hjertet, er det vigtigt at redde muskulaturen i hjertet. Hvis muskulaturen ikke reddes dør patienten. Manchetten skal være med til at undgå dødsfald, men også sikre at patienterne ikke ender med et meget dårligt hjerte, fortæller Jens Christian Djurhuus Leder af Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Ukendt hvad der skaber effekten
Man ved at metoden virker. Men hvad der konkret er årsag til, at muskulaturen har større chancer for at overleve, ved at bruge blodtryksmanchetten, er man ikke helt klar over, fortæller Jens Christian Djurhuus Leder af Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

”Vi ved, at der er nogle stoffer, som bliver frigivet. Men det vi blandt andet skal bruge pengene på er, at finde ud af hvad der skaber den effekt.”

Projektet har været i gang i snart 20 år. Jens Christian Djurhuus fortæller, at det er vigtigt at blive ved med at udvikle behandlingsmetoden. På længere sigt er det også vigtigt, at man finder ud af, hvad der skaber effekten, så man vil kunne udvikle medicin til blodpropspatienter.