Kvit smøgerne i grupper

Rygestop-koncept skal hjælpe aarhusianerne med at kvitte smøgerne. Det er især mænd og personer med kort uddannelse, kurset sigter efter.

Af Jimmy Solgaard

’Kom og Kvit’ hedder det nye rygestop-kursus, som Aarhus Kommune tilbyder fra i morgen. Kurset er gratis, det foregår i grupper, og er et langt mere fleksibelt tilbud end tidligere kurser ifølge tilrettelæggeren i Aarhus:

”Man kan shoppe rundt i mellem møderne. Så hvis der er nogle emner, man har brug for at have igen, så fortsætter man bare, så længe man har lyst,” siger Marianne Viskum, der er ansat som tobakskoordinator hos Folkesundhed, Aarhus.

Forløbet består af otte temamøder, hvor en rygestoprådgiver vil tale om otte forskellige temaer. Det handler for eksempel om at tage styringen over nikotinen, om hvordan man motiverer sig selv, og hvad en ny eksryger kan gøre for ikke at falde i nikotinfælden igen. Men det er samtidig et gruppeforløb, hvor deltagerne kan dele erfaringer og hjælpe hinanden.

Inden rygere, der gerne vil kvitte smøgerne, begynder på kurset, skal de igennem en individuel samtale i kommunens Sundhedscenter på Jægergårdsgade.

”Her taler rygeren med en af vores rygestoprådgivere, som spørger ind til rygerens erfaringer og planer og på den måde lærer personen bedre at kende, inden han eller hun begynder på kurset,” siger Marianne Viskum.

 

Udvider butikken

Det er Kræftens Bekæmpelse der, sammen med fire af landets kommuner, har udviklet kurset. Man sigter efter rygende mænd og personer, der har en kort uddannelse.

”Det gør vi, fordi de tidligere kurser i høj grad har tiltrukket kvinder og rygere med længere uddannelser. Så nu ændrer vi taktik,” siger Niels Them Kjær, projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

Men det betyder ikke, at de andre kurser udgår.

”Vi udvider bare butikken, så der er et tilbud til alle. De andre kurser fortsætter, som de plejer,” siger projektlederen.

 

Der er lige nu 12 tilmeldte til ’Kom og Kvit’ i Aarhus. Det er planen, at kurset fremover skal køre året rundt.