Pumpkin pie, turkey og cranberry sauce i Aarhus C

Husker du, det Friends-afsnit, hvor Joey får en kalkun på hovedet og Chandler senere fortæller samme kalkun, nu med Monica inden i, at han elsker hende? Afsnittet omhandler den amerikanske tradition Thanksgiving, der nu også er at finde i Aarhus Midtby.

Af Lisa Nordbo Fiil

Traditionen har, i stil med Halloween og Valentine’s Day, bevæget sig over Atlanten og har lagt til havn i Aarhus. I Skolegade ligger restauranten Sidebar. På grund af ejerens amerikanske rødder, har Sidebar de sidste fire år holdt Thanksgiving på den fjerde torsdag i november, hvilket i år er d.24 november. Ejeren Chris Lombardi, der kommer fra Philadelphia, Pennsylvania, fortæller hvorfor det er vigtigt for Sidebar at holde Thanksgiving:

”Sidebars koncept handler meget om madoplevelser fra andre kulturer. Thanksgiving er en meget kulturel oplevelse og det er derfor naturligt for os at holde det”, siger Chris Lombardi.

I år har restauranten oplevet en stigning i antallet af reservationer. Hvor tallet de andre år har ligget omkring 30, har de i år skrevet 82 reservationer i bogen. Chris Lompardi tror at det skyldes en stigende interesse for Thanksgiving, der ses i hele Danmark. D.22 november præsenterede Go’ Morgen Danmark seerne for de traditionelle Thanksgiving retter mashed potato, cranberry sauce og selvfølgelig turkey, Chris Lombardi peger også på danskernes tv-vaner har bidraget til interessen for Thanksgiving.

”Man ser alle de her Thanksgivings specials, de kender traditionen, men de har bare aldrig smagt et stykke pumpkin pie”, siger han.

Alt optaget i Bruunsgade

Også i Bruunsgade skal kalkunen i ovnen i morgen. The Diner holder nemlig også, deres amerikanske koncept tro, Thanksgiving. Ejer Lars Nipper har været udvekslingsstudent i USA og har derfor oplevet Thanksgiving på egen krop og mavesæk.

”Det er gået fra at man siger tak til at være sådan et overflods-ædegilde, lidt i stil med når vi andre holder jul, men jeg synes det er en god tradition”, siger han.

The Diner har modtaget 40 reservationer og tager ikke imod flere. Derfor er arrangementet allerede en succes, og bliver gentaget næste år. Lars Nipper fortæller at de holder arrangementet både af PR-hensyn, men også fordi de har lyst til det.

”Vi synes det er sjovt, og vi er forholdsvis nye, så det er en tradition, vi gerne vil sætte fokus på”, uddyber han.

Mad i lange baner ved langborde

På Sidebar lægger de også vægt på det sociale aspekt ved Thanksgiving. De reserverede borde bliver derfor sat i forlængelse af hinanden, så man sidder sammen 17-18 stykker, i stedet for kun med dem, man ankommer med. For to år siden sad to par ved samme bord, og de er kommet sammen til arrangementet siden.

Men maden er og bliver æresgæsten ved Thanksgiving. Chris Lombardi forklarer hvorfor:

”I USA er det nærmest en større helligdag end jul. Til jul kan man samles af religiøse, traditionelle eller familiemæssige årsager, men Thanksgiving handler udelukkende om at samles om mad og derfor er det en unik amerikansk, kulinarisk tradition”

Derfor skal gæsterne på Sidebar i morgen ikke komme til at mangle noget.

”Vi har tonsvis af mad, og vi forventer en masse meget mætte gæster”, siger Chris Lombardi.