“Det er på tide”

Regeringen vil ændre ægteskabsloven, så homoseksuelle kan blive gift i kirken. Men det er frivilligt om den enkelte præst følger de nye retningslinjer. Midt-Posten har talt med tre sognepræster i Aarhus.

Af Jimmy Solgaard

I flere år har Folkekirken forsøgt at finde ud af, om der er plads til gifteglade homoseksuelle i kirken, men den har aldrig fundet ud af det. Den beslutning tager politikerne nu for de kristne. Til sommer kan det første homoseksuelle par sige ja til hinanden i kirken, og dermed kalde sig for ”ægtefolk”.

Det er et lovforslag, som regeringen nu fremlægger, der skal ligestille homoseksuelle med heteroseksuelle. Og lovforslaget kan samle et flertal i folketingssalen. Som det er nu, kan homoseksuelle få en kirkelig velsignelse, men først efter de er blevet registreret som partnere på rådhuset. Det skal være slut nu. Fremover kan bøsser og lesbiske blive gift på lige fod med heteroseksuelle. Det bliver dog frivilligt, om den enkelte præst vil ægte homoseksuelle.

Godt med retningslinjer

Sognepræst Peter Brøndum fra Sankt Markus Kirke er glad for endelig at få afklaring på området:

”Jeg synes, det er rart, der nu kommer nogle retningslinjer. Vi har diskuteret det her i 10-12 år, så det er på tide, vi kommer ud af dødvandet,” siger sognepræsten, som mener, at en politisk beslutning har været nødvendig.

”Hvis kirken selv skal bestemme, så bliver det aldrig til noget. Så derfor er det hamrende godt, vi har Folketinget til at tage de her beslutninger, for i den her forening (kirken red.) er der ingen, der vil have snavsede hænder.”

Hos Sankt Johannes Kirken tager man også godt imod beslutningen:

”Ideen er god, men det får ikke nogen praktisk betydning,” siger sognepræst Bent Arendt.

“I alle de år, hvor registrerede partnere har kunnet få en kirkelige velsignelse, har jeg haft ét par. Så det er jo ikke sådan, at homoseksuelle står i kø uden for kirken. Men nu er det markeret, og det er helt fint,” siger han.

En farce

Helt anderledes lyder det fra Flemming Baate Kristensen, der er sognepræst i Sct. Pauls Kirke. Han mener ikke, lovforslaget kan lade sig gøre.

Det strider mod klassisk kristendom og det, der står i biblen. Homoseksuelle og heteroseksuelle er elsket på lige fod af Gud, men ægteskabet er øremærket parforholdet mellem mand og kvinde,” siger han.

Landets biskopper er i øjeblikket i gang med at finde ud af, hvilke ord, der skal være i vielsesritualet til homoseksuelle. Men det bliver svært, mener Flemming Baare Kristensen.

”Det bliver en farce, når man skal lave det ritual. Man kan simpelthen ikke finde ord i biblen, der begrunder, at Peter og Poul skal giftes på samme måde som Peter og Marie,” siger sognepræsten.

Lovforslaget forventes at træde i kraft til sommer.