Fald i østjyske juletyverier

Julen er stadig højsæson for tyverier, men i de seneste år er antallet af juletyverier i Østjylland faldet. Og i butikkerne i midtbyen er man da heller ikke bekymret for juletyvene.

Af Nicolaj Vorre

Statistik fra Østjyllands Politi viser, at der de seneste tre år har været flest butikstyverier i 4. Kvartal, og en del af den statistik må formodes at skulle tilskrives tyverier op imod jul. Men tallene viser også, at der er sket et fald i tyverierne i samme periode.

Mere overvågning end tidligere

Faldet i tyverier overrasker ikke hos butikkernes brancheforening, Dansk Erhverv, hvor man oplever et øget fokus på sikkerhed.

”Der er ingen tvivl om, at man prioriterer sikkerhed mere i dag. Det gælder både vagtværn og specielt tv-overvågning, som også er blevet markant billigere,” siger Handelsdirektør ved Dansk Erhverv, Lars Alexander Borke.

Han pointerer i øvrigt, at overvågningen jo ikke kun er møntet på juletyverierne, men har en præventiv virkning hele året.

Tager ingen særlige forholdsregler

I butikkerne i Aarhus centrum er juleforberedelserne i fuld gang, og nu venter man bare på, at kunderne skal komme myldrende. Men med julehandlens travlhed hører også et øget antal tyverier, og det er noget, de er klar over i butikkerne.

”Det er noget, vi har talt om, for det er jo sådan hvert år. Der er bare flere tyverier i december,” siger Mark Nielsen fra tøjbutikken SamSøe SamSøe i Klostergade.

Men alligevel har butikken ikke tænkt at ændre noget markant for at komme juletyverierne til livs.

”Vi sørger for at være ekstra ’på’. Hvis vi for eksempel ser en gruppe drenge i dynejakker, så er det vigtigt at tage kontakt til dem, så man har styr på, hvad de laver,” siger Mark Nielsen fra Samsøe Samsøe i Kolstergade.

Midt-posten har været i kontakt med en lang række mindre butikker i Aarhus C, og holdningen hele vejen rundt er, at man ikke gør noget specielt for at komme juletyverierne til livs.

Vi har kontaktet storcentrene Salling og Magasin, men de ønsker ikke at udtale sig om sikkerhed. Heller ikke Østjyllands Politi vil udtale sig i sagen.