Vandflyver kan forkorte rejsetiden fra Aarhus til København med to timer

Til foråret kan aarhusianere muligvis se frem til en meget kort rejsetid mellem Aarhus og København. Samsø Air Service er i gang med at få godkendelserne i hus til en vandflyverrute til de travle byboere, der prioriterer rejsetiden højt

Af Anders Hjelmer Paulsen

Flyvepladschefen hos Samsø Air Service, Rune Balle, har fået en god ide. Det synes han i alt fald selv, og ifølge eget udsagn har Aarhus Kommune og Trafikstyrelsen også taget pænt imod ideen om at  starte en vandflyverrute op mellem Aarhus Havn og Københavns Havn. Ruten vil kunne forkorte rejsetiden med to timer mellem de to byer i forhold til et normalt rutefly.
”Det tager jo normalt en evighed at komme til København – både med bil og tog.  Og tager man et regulært fly fra Tirstrup, bruger man snildt en time på security check og køreturen derud, hvilket også gælder, når man kommer til hovedstaden. Med vandflyer tager det kun 10 minutter for en Aarhusianer at komme ned til havnen, flyveturen varer 45 minutter, og passageren bliver bragt lige til centrum af København,” siger Rune Balle, der tror på, at der findes et stort kundegrundlag i Aarhus, der vil benytte vandflyveren.

Håber på snarlig godkendelse
I mandags sluttede en høringsproces, hvor Trafikstyrelsen har modtaget svar fra blandt andet Aarhus – og Københavns Havn og kysinspektoratet. Lige nu er Trafikstyrelsen i gang med at gennemgå svarene og på baggrund af dem, skal de finde en løsning på, hvordan vandflyveruten kan blive en realitet.
”Jeg er fortrøstningsfuld hvad angår en løsning, for alle har arbejdet meget seriøst med ideen. Selvfølgelig er der en masse spørgsmål, der skal afklares og interesser, der skal varetages, men det er også helt fint,” siger Rune Balle.
Han har lige været på kursus i Stockholm sammen med en håndfuld andre piloter for at blive omskolet til den flytype, der bliver brugt til vandflyvning.
”I Sverige er der helt andre regler for vandflyvning. Der bliver en flyver betragtet som en båd, så snart den rører vandet. Derfor er det nemmere at få tilladelser til at flyve i Sverige end i Danmark, hvor reglerne gør det en smule bøvlet. Men sådan er det bare,” siger han.

Rune Balle regner med at en flyvetur fra Aarhus til København kommer til at koste mellem 1.200 kroner til 1.500 kroner.

Piloterne fra Samsø Air Service har lige være på kursus i Sverige for at prøve kræfter med et vandfly. Her står de foran en Cessna Caravan. På billedet: Rune Balle, Brian Pastoft, instruktør John Miles og Claus Steffensen (Privatfoto)