”Der er mange, der gerne vil have hotdogs om natten”

Om natten er udvalget i Lone Munkholts pølsevogn begrænset til almindelige, røde og frankfurtere. Men så er der til gengæld hjemmelavet agurkesalat. (Foto: Jesper Mortensen)

Nattelivets deltagere i Aarhus Midtby kommer senere og senere ud i byen, og derfor har flere madsteder taget konsekvensen og holder åbent til længere ud på natten.

Af Lisa Nordbo Fiil

Da McDonalds på Banegården åbnede i marts 2010, var der ikke tvivl om at den skulle have åbent til kl.7 i weekenden.

”Vi kunne se, at der var et behov. Vi startede ud med at have døgnåbent fredag og lørdag, men har nu udvidet til torsdag, da vi kunne se at der var et behov for det”, siger Kirsten Petersen, der ejer McDonalds på Banegården.

Ifølge restaurationsplanen fra 2009 måtte restauranter have åbent til kl.2 om natten, men d.1 juli 2010 blev dette forlænget til kl.5. Det betyder at restauranter nu kan holde åbent til kl.5, hvis det bliver godkendt hos Bevillingskontoret. På Bevillingskontoret på Politigården i Aarhus har man lagt mærke til en stigning i ansøgninger om udvidet åbningstid til kl.5.00, og det er der en klar årsag til.

”Det sker i takt med at folk kommer senere og senere i byen”, siger Tue Hockerup fra Bevillingskontoret.

Sidste skud på natåbent-stammen er pølsevognene i Midtbyen. Både på Lille Torv og Bispetorv holder man nu åbent om natten. Lone Munkholt overtog pølsevognen på Bispetorv d.1 november og holdt første gang natåbent d.4/11. Grunden til den forlængede åbningstid er kroner og ører.

”Det er på det tidspunkt, at der er rigtig gode penge at tjene. Jeg tjener stort set dobbelt så meget om natten som på en almindelig hverdag”, fortæller Lone Munkholt.

Ikke kun sjov – også ballade

Det har dog sine ulemper at lange ristede hotdogs over disken om natten. Det er ikke alle, der kan finde ud af at opføre sig pænt, når der er promiller i blodet.

”Jeg har da haft nogle, der skulle smides væk – så ryster hænderne lidt når man kommer ind igen”, fortæller Lone.

Pølsevognene på Banegårdspladsen og Rådhuspladsen har ikke åbent om natten i weekenden. Behovet er der simpelthen ikke, og de fulde mennesker er ikke ønske-klientellet.

”Der er sgu ikke så mange mennesker på Rådhuspladsen om natten og der skal sælges mange pølser for at få det til at løbe rundt. Og personligt bryder jeg mig ikke om fulde mennesker”, siger Ebbe Frydensberg, der ejer pølsevognen på Rådhuspladsen.

Hos Lone Munktholts pølsevogn er der dog mange mennesker. Hun mener det kan være fordi hun ligger som hun gør, og ikke er i konkurrence med 7-Eleven eller McDonalds. Og så er der endnu en tungvejende grund.

”Vi har hjemmelavet agurkesalat og det kan folk godt lide”, fortæller hun.