Der er stadig håb for Ris Ras-kælderen

I starten af ugen blev Café Ris Ras’ kælder lukket, men en opdaget fejl hos kommunen gør nu, at sagen – men endnu ikke kælderen – bliver genåbnet. Stedets ejer er dog ikke optimistisk.

Af Nicolaj Vorre

I denne uge blev Ris Ras’ kælder, Down Under, lukket af kommunen på grund af manglende flugtveje og brandfare. Den afgørelse står stadig ved magt, men nu åbner der sig en mulighed for, at kælderen i fremtiden stadig kan bruges som café.

Fejlarkiveret i 14 år

Hos Aarhus Kommunes bygningsinspektorat har sagsmappen, hvor Ris Ras’ cafegodkendelse og tilhørende papirer ligger, nemlig været fejlarkiveret under en forkert adresse i 14 år.

”Det er korrekt, at mappen med Ris Ras’ papirer har været fejlarkiveret i en længere periode,” siger Helle Fonseca, som er byggesagsbehandler hos kommunen.

Fundet af mappen genåbner ikke kælderen med et trylleslag, men i mappen ligger et projekt til lovliggørelse af kælderen, og det er det forslag, som nu skal behandles.

”Ja, nu skal vi se på det nye forslag, hvorefter vi vurderer, om Ris Ras’ kælder skal kunne bruges til café igen,” siger Helle Fonseca, som ikke ønsker at kommentere på, om direktoratet har givet Ris Ras en undskyldning.

Frygter total lukning

På trods af fundet af sagsmappen er Café Ris Ras’ ejer, Ras Boesdal, dog ikke særlig optimistisk omkring stedets fremtid.

”Nu er det op til kommunen, men selv hvis de vælger at sige ’ja’ til planen, så bliver det en dyr omgang. Her snakker vi i hvert fald over en million, og jeg aner ikke, hvor jeg skal få de penge fra,” siger caféejeren.

Og situationen er uholdbar for caféen og dens ti medarbejdere. Uden indtjening fra kælderen kan caféen ikke køre rundt, og pengene til en renovering er ikke til stede, som det ser ud nu. Derfor frygter Ras Boesdal, at kommunens krav til kælderen kan få ultimative konsekvenser.

”Det kan sagtens være, at jeg må lukke hele butikken. Vi må se på, hvad kommunen finder frem til, men jeg har meget små forhåbninger for stedet,” siger han.

Det er endnu uvist, hvornår kommunen tager endelig stilling til Ris Ras’ arkitekttegnede ombygningsplaner.